Охорона праці – під пильним контролем профспілок

2 – 13 листопада 2015 року на базі Центру розвитку профспілкової освіти АПСВТ відбувалось навчання і перевірка знань з питань охорони праці тенхнічних (головних технічних) інспекторів праці всеукраїнських профспілок, інших представників профспілок з питань охорони праці.

Відкривали навчання заступник Голови ФПУ Сергій Українець та керівник Правової та технічної інспекції праці апарату ФПУ Юрій Андрієвський, які охарактеризували сучасний стан безпеки праці та окреслили напрями роботи і основні завдання профспілок у цій сфері.

Протягом двох тижнів слухачі знайомились із законодавчою базою щодо своєї подальшої діяльності, напрямками співпраці із державними органами управління охороною праці, органами загальнообов’язкового державного страхування, кращими практиками у сфері менеджменту безпеки і гігієни праці, управлінням роботами з профілактики та ліквідації наслідків аварій тощо. Доносили ці знання до слухачів кращі фахівці у кожній із перерахованих сфер діяльності.

Коодинатором навчання від ФПУ була головний спеціаліст – технічний інспектор праці Тетяна Горюн, яка провела із слухачами переважну кількість занять, використовуючи, в основному, практичні методи навчання, частина з яких відбулась на підприємстві (завод «Артем»).

Викладач Академії Ганна Філь блискуче розкрила тему психології конфліктів у трудовій сфері та вказала на способи їх усунення. Слухачі сприйняли цю тему із захватом.

Завершилось навчання перевіркою знань у вигляді іспиту, за результатами якої слухачі отримали посвідчення та вкладки до них, які дають право технічним інспекторам та преставникам профспілок здійснювати громадський контроль за дотриманням роботодавцем законодавства про охорону праці.