Завершився двотижневий семінар з підвищення кваліфікації профспілкових юристів


26 вересня – 7 жовтня на базі Центру розвитку профспілкової освіти АПСВТ відбувалось навчання і перевірка знань з питань охорони праці правових (головних правових) інспекторів праці всеукраїнських профспілок.

Відкривали навчання керівник Правової та технічної інспекції праці – головний технічний інспектор апарату ФПУ Юрій Андрієвський та ректор Академії Вікторія Буяшенко. Юрій Андрієвський охарактеризув сучасний стан дотримання законодавства про працю роботодавцями та окреслив напрями роботи і основні завдання профспілок у цій сфері. Вікторія Буяшенко привітала учасників семінару у стінах Академії і коротко ознайомила із особливостями і досягненнями у навчальному процесі.

Протягом двох тижнів слухачі знайомились із законодавчою базою щодо своєї подальшої діяльності, напрямками співпраці із державними органами, міжнародними організаціями стосовно контролю за дотриманням законодавства у сфері праці, методами захисту профспілкових прав шляхом інспекційних перевірок тощо. Доносили ці знання до слухачів кращі фахівці у кожній із сфер діяльності.

Коодинатором навчання від ФПУ була заступник Правової та технічної інспекції праці – правовий інспектор праці Ірина Сидоряк, яка провела із слухачами значну кількість занять, використовуючи, в основному, практичні методи навчання. У рамках семінару відбулось практичне консультування учасниками семінару усіх бажаючих, завдяки чому працівники Академії отримали безоплатні консультування із побутових питань. Крім того, було проведено круглий стіл на тему «Боротьба з незадекларованою працею в Україні: позиція профспілок», у якому взяли участь студенти Академії.

Зацікавили слухачів і питання психології, які блискуче розкрила викладач Академії Ганна Філь. Слухачі сприйняли її подачу із захватом.

Завершилось навчання перевіркою знань, за результатами якої слухачі отримали посвідчення та вкладки до них, які дають право правовим інспекторам здійснювати громадський контроль за дотриманням роботодавцем законодавства про працю.