Науковці Академії долучились до обговорення концепції Національної програми охорони психічного здоров’я

Науковці АПСВТ взяли участь у заході «Національна консультація з питань розвитку системи охорони психічного здоров’я в Україні», що відбувався 25-26 квітня 2017 року у Києві.


 

Консультацію було організовано за ініціативою робочої групи, створеної МОЗ для розробки Національної програми охорони психічного здоров’я на 2018-2025 рр., та проведено за технічної та фінансової підтримки Бюро ВООЗ в Україні та Швейцарсько-Українського Бюро.

Замість звичного, вузьковідомчого та навіть непрозорого процесу підготовки документів у стилі «поліпшити, поглибити, вдосконалити тощо» МОЗ створило простір для презентації досвіду і неформальної дискусії щодо перспектив розвитку системи охорони психічного здоров’я на найближчі роки. Принципові особливості цієї Консультації – розширення кола фахівців, які обговорюють і реалізуватимуть реформу, залучення до дискусії представників громадського сектору і – що вкрай важливо – користувачів послуг у сфері охорони психічного здоров’я.

Протягом двох днів учасники Консультації мали можливість попрацювати з проектом Концепції Національної програми і закласти базові принципи майбутньої Національної програми охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2025 р. Головна мета - поєднати зусилля медиків, представників соціальної галузі, активістів громадянського суспільства, представників влади та ЗМІ задля розвитку системи охорони психічного здоров’я.

Д. мед .н, професор, зав. кафедри соціальної роботи та практичної психології АПСВТ Олена Карагодіна долучилась до обговорення Концепції у складі робочої групи «Психотерапія та психосоціальний супровід» та безпосередньо Програми у складі робочої групи «Психосоціальна складова охорони психічного здоров’я». Основний доробок груп – конкретизація пропозиції щодо розробки Концепці/Програми на основі слідування принципу міжсекторної (міжгалузевої) взаємодії та долучення до системи надання послуг в сфері психічного здоров’я клієнтів, або користувачів та представників громадського сектору. Серед конкретних кроків програми – запровадження надійних досліджень ефективності психосоціальних послуг, розробка стандартів психосоціальної допомоги, конкретизація функціональних обов’язків фахівців цього профілю, введення посад соціальних працівників в штатний розпис структур амбулаторної психіатричної допомоги, запровадження системи формування професійних компетенцій соціальних працівників, що працюють в системі охорони психічного здоров’я та багато іншого.

Після завершення заходу робота над документами триватиме – учасники Консультації матимуть можливість внести зміни та нові пропозиції до проекту Програми.