Офіційне відкриття програм підготовки докторів філософії

11 травня відбулося офіційне відкриття програм підготовки докторів філософії (PhD). В Академії урочисто вітали перших шістьох здобувачів наукового ступеню PhD, зарахованих до АПСВТ на підготовку за спеціальностями «Економіка»«Право» та «Соціальна робота».



Програми підготовки докторів філософії впроваджуються в Україні з 2016 року відповідно до Закону України «Про вищу освіту». Вони передбачають як проведення дослідницької роботи, так і освітню складову. Доктор філософії – це загальновизнаний у світі науковий ступінь, а програми підготовки таких докторів вважаються третім рівнем освіти (перший рівень – бакалавр, другий рівень – магістр). За законодавством України доктор філософії замінює науковий ступінь кандидата наук. 

У січні 2017 року Академія праці, соціальних відносин і туризму отримала від Міністерства освіти та науки України ліцензії на підготовку докторів філософії за спеціальностями "Економіка", "Право" та "Соціальна робота". Метою нових навчальних програм є підготовка кваліфікованих науковців, які здатні розв’язувати комплексні проблеми у своїй галузі за допомогою наукових досліджень. Слід відзначити, що спеціальності "Економіка" та "Право" розвивають традиції підготовки кандидатів наук, у той час як «Соціальна робота» є інноваційною, адже в Україні досі навчання соціальних працівників обмежувалось двома першими рівнями освіти. 

Під час урочистостей перших шістьох здобувачів наукового ступеню PhD, зарахованих до АПСВТ, привітали керівництво Академії, завідувачі кафедр та представники засновника - Федерації профспілок України. 

«Вітаю вас з такою значимою подією, - сказала ректор АПСВТ Вікторія Буяшенко. – Вона значима з двох аспектів. Перш за все, рада, що ви знайшли в себе сили для того, щоб ваші дослідження втілити в певну наукову працю, яка внесе свій вклад у розвиток нашого суспільства. По-друге, дуже рада за вас, що ви вибрали саме нашу Академію для здійснення своїх мрій, для наукової роботи з нової освітньої програми. Бажаю вам, щоб всі ваші мрії та плани успішно здійснилися».

Від імені Федерації профспілок України до учасників урочистого відкриття із найкращими побажаннями звернулась голова Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців Наталія ЗемлянськаВона зазначила, що Федерація профспілок України та її членські організації дуже високо цінують нові програми навчання майбутніх профспілкових лідерів та науковців. Наталія Землянська побажала групі «першопрохідців» плідного навчання, ефективного вкладу у розвиток науки та профспілкового руху в Україні. Від імені ФПУ вона передала групі майбутніх докторів філософії інтерактивну електрону дошку-фліпчарт.

Інформацію щодо особливостей і змісту навчального процесу слухачам презетували представники наукової команди Академії, яка буде втілювати нові освітні програми у життя: докт.політ.наук, доцент, проректор з наукової роботи АПСВТ Тетяна Семигіна, докт.екон.наук, доцент, зав.кафедри економіки підприємства та менеджменту АПСВТ Ігор Чорнодід, докт.юрид.наук, доцент, зав.кафедри конституційного, адміністративного та господарського права АПСВТ Юрій Оніщик, докт.мед.наук, професор, зав.кафедри соціальної роботи та практичної психології АПСВТ Олена Карагодіна та завідувач аспірантури Тетяна Лесюк.

Усі учасники заходу висловили сподівання, що дослідницька робота майбутніх докторів філософії сприятиме гармонійній розбудові суспільства, вирішенню його соціальних проблем та пошуку ресурсів для соціальних змін.

Цьогорічний набір слухачів нових освітніх програм АПСВТ триватиме до жовтня 2017 року: https://www.socosvita.kiev.ua/postgraduates

Більше фото: