Фахівці юридичного факультету взяли участь у розробці закону щодо попередження та протидії мобінгу

У Верховні Раді зареєстровано проект закону щодо попередження та протидії мобінгу за підписом народних депутатів Наталії Веселової та Сергія Мельничука.

К.ю.н., доцент, завідувачка кафедри цивільного та трудового права АПСВТ Кравченко Олена Сергіївна взяла активну участь у розробці даного законопроекту в рамках робочої групи Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

«Законодавче закріплення категорії «мобінг» - це наближення національного законодавства до найкращих взірців європейського трудового права, адже все більше уваги зараз приділяється юридичним механізмам протидії різного роду насильству на робочому місці»

Що пропонує законопроект щодо попередження та протидії мобінгу?  

1. Мобінг - це психологічний та/або економічний тиск, цькування, створення нестерпних умов з метою доведення працівника до звільнення чи настання інших несприятливих для працівника наслідків.

2. Покладення обов’язку на роботодавця протидіяти та запобігати мобінгу, здійснювати профілактику ризиків та напруги серед працівників, провадити інформаційні, навчальні та організаційні  заходи щодо мобінгу.

3. Включення в колективні договори та угоди положення про заходи, які планується провести з метою запобігання та протидії мобінгу, а також здійснення контролю за їх виконанням.

4. Встановлення адміністративної відповідальності за вчинення мобінгу у вигляді штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від двадцяти до сорока годин.

5. Мобінг щодо члена виборного профспілкового органу або вчинений з метою припинення членства в професійній спілці є обтяжуючими обставинами і тягнуть за собою більші розміри штрафів

6. Автори законопроекту особливу увагу приділили вчиненню мобінгу щодо вразливих категорій населення, зокрема одинокої матері (батька), або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, вагітної жінки, осіб з інвалідністю, неповнолітніх, внутрішньо переміщених осіб, учасників бойових дій, осіб передпенсійного та пенсійного віку.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, знущання та стрес на роботі є широко поширеними проблемами, які в тому числі несуть збитки та загрози як для роботодавців так і для тих працівників, які піддаються мобінгу.

Прийняття законопроекту 10118-1 щодо попередження та протидії мобінгу - це важливий крок на шляху подолання цькувань та упередженого ставлення у сфері праці, адже подібні явища є вкрай поширеними в Україні. Закріплення в законодавстві терміну “мобінг” та подальша практика притягнення до відповідальності за подібні правопорушення - це наріжний камінь забезпечення належного відношення до найманого працівника.