Всеукраїнська науково-практична конференція "Муніципальна реформа в контексті євроінтеграції України: позиція влади, науковців, профспілок та громадськості"

8 грудня 2017 року в рамках відзначення Дня місцевого самоврядування в Академії відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Муніципальна реформа в контексті євроінтеграції України: позиція влади, науковців, профспілок та громадськості», метою якої було формування єдиного бачення напрямів муніципальної реформи в Україні відповідно до європейських принципів і стандартів на основі співставлення позицій з цього питання влади, науковців та інститутів громадянського суспільства, зокрема, профспілок, об’єднань органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

Конференцію було організовано Всеукраїнською асоціацію органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України” та Академією праці, соціальних відносин і туризму. Партнером в організації конференції виступив Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

В роботі Конференції взяли участь біля 100 представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, науковців, громадських активістів. Серед них - народні депутати України, представники вищих навчальних закладів та наукових установ міст Києва, Харкова, Дніпра, Кременчука.

Відкриваючі захід, ректор АПСВТ Вікторія Буяшенко наголосила на важливості теми конференції як для розвитку нашої держави, так і для молоді – тих, кому будувати майбутню Україну. Зокрема для тих, хто зараз навчається в Академії. Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий у своїй вступній доповіді привітав учасників конференції з Днем місцевого самоврядування та підкреслив, що про актуальність та науково-практичне значення теми децентралізації влади в контексті євроінтеграції України свідчить та увага, яку приділяє національний профспілковий рух перетворенням, що відбуваються на місцевому та регіональному рівні.

На Конференції учасникам були запропоновані наступні тематичні панелі:

  • Науково-методологічні основи муніципальної реформи в Україні;
  • Напрями та пріоритети муніципальної реформи в Україні;
  • Роль інститутів громадянського суспільства у проведенні муніципальної реформи (національний та європейський виміри).

Учасники Конференції у своїх доповідях підкреслювали, що сьогодні в Україні ключового значення набувають питання трансформації системи територіальної організації влади, ліквідації архаїчного дуалізму влади на місцях, приведення її у відповідність до європейських принципів та стандартів. В цьому контексті особливої актуальності та нагальності набуває проблема реформування місцевого самоврядування та наповнення його реальним змістом.

Змістовні виступи ключових науковців, представників профспілок, державних посадовців, міських голів та керівників громадських організацій окреслили проблеми у правовому регулюванні місцевого самоврядування. За результатами дискусій буде складено список пропозицій до чинного законодавства України про місцеве самоврядування та подано до Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіонального розвитку та місцевого самоврядування та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. 

МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ЗАВАНТАЖЕННЯ

ПРОГРАМА Всеукраїнської науково-практичної конференції «Муніципальна реформа в контексті євроінтеграції України: позиція влади, науковців, профспілок та громадськості»

ЗБІРНИК ТЕЗ ДОПОВІДЕЙ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Муніципальна реформа в контексті євроінтеграції України: позиція влади, науковців, профспілок та громадськості»

ЗБІРНИК ТЕЗ ДОПОВІДЕЙ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Муніципальна реформа в контексті євроінтеграції України: позиція влади, науковців, профспілок та громадськості» Частина 2 (електронна)

Більше фото: