ДОВІДКА
про результати публічного громадського обговорення
проєкту професійного стандарту
5123 «Сомельє»
м. Київ 23.05.2025
Суб’єкт перевірки: Національне агентство кваліфікацій
Розробником Академією праці соціальних відносин і туризму за участі роботодавців, науковців, фахівців з виноробства, професійних спілок, фахівців з ресторанного бізнесу та інших зацікавлених осіб відповідно до Порядку розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.05.2017 № 373 (далі – Порядок), завершено процес публічного громадського обговорення проєкту професійного стандарту 5123 «Сомельє».
| Позиція проєкту професійного стандарту | Пропозиція | Враховано/ не враховано/знято в процесі обговорення | Обґрунтування причин неврахування | |
| Текст з поясненням | Назва суб’єкта подання | |||
| Пункт 2 «Назва виду (видів) економічної діяльності, секції, розділу, групи, класу економічної діяльності та їх код згідно з Національним класифікатором України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» (за потреби)» розділу II «Загальні відомості про професійний стандарт» 
 | Необхідно вказати назви секції, розділу, груп та класів згідно з Національним класифікатором України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності». 
 | Національне агентство кваліфікацій | 
 Враховано | 
 | 
| Пункт 1 «Здобуття професійної̈ кваліфікації̈» розділу ІІІ «Здобуття професійної кваліфікації та професійний розвиток» Сомельє: Професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації кваліфікований робітник за професією «сомельє» (без вимог до стажу роботи) або підвищення кваліфікації і стаж роботи за технологічно суміжними професіями офіціанта або бармена 4 рівня НРК не менше 1 року та дійсна кваліфікаційна атестація з присвоєнням кваліфікації «сомельє». | До рівня НРК в професійному стандарті мають бути віднесені виключно професійні кваліфікації і виключно в пункті 6 «Професійна (професійні) кваліфікація (кваліфікації), її (їх) рівень згідно з Національною рамкою кваліфікацій» розділу ІІ «Загальні відомості професійного стандарту». Прохання прибрати віднесення до рівня НРК. | Національне агентство кваліфікацій | Враховано | 
 | 
| Пункт 2 «Професійний розвиток» розділу ІІІ «Здобуття професійної кваліфікації та професійний розвиток» 1) з присвоєнням наступної професійної кваліфікації: Старший сомельє: Професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації кваліфікований робітник за професією «сомельє» (без вимог до стажу роботи) або підвищення кваліфікації і стаж роботи за технологічно суміжними професіями офіціанта або бармена 4 рівня НРК не менше 3 років та дійсна кваліфікаційна атестація з присвоєнням кваліфікації «сомельє». Шеф-сомельє: Фахова передвища освіта спеціальностей галузей знань, які належать до галузі знань «Готельно-ресторанна справа», наявність робітничої професії. 5 рівень НРК, освітньо-професійний ступень фахового молодшого бакалавра. Стаж роботи не менше 5 років. | До рівня НРК в професійному стандарті мають бути віднесені виключно професійні кваліфікації і виключно в пункті 6 «Професійна (професійні) кваліфікація (кваліфікації), її (їх) рівень згідно з Національною рамкою кваліфікацій» розділу ІІ «Загальні відомості професійного стандарту». Прохання прибрати віднесення до рівня НРК. | Національне агентство кваліфікацій | Враховано | 
 | 
| Пункт 2 «Професійний розвиток» розділу ІІІ «Здобуття професійної кваліфікації та професійний розвиток» 1) з присвоєнням наступної професійної кваліфікації: Старший сомельє: Підвищення кваліфікації згідно з вимогами законодавства не рідше ніж 1 раз на 5 років. Шеф-сомельє: Підвищення кваліфікації згідно з вимогами законодавства не рідше ніж 1 раз на 5 років. | Очевидно йдеться про підтвердження, а не підвищення. Тому вказана інформація про підтвердження має бути перенесена до підпункту 2) без присвоєння наступної професійної кваліфікації. Див. Порядок розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/373-2017-%D0%BF#Text та Див. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО РОЗРОБЛЕННЯ ПРОФЕСІЙНИХ СТАНДАРТІВ https://nqa.gov.ua/resource-center/metodicni-rekomendacii-sodo-rozroblenna-profesijnih-standartiv/ | Національне агентство кваліфікацій | Враховано | 
 | 
| Розділ опис трудових функцій | Відсутній номер розділу | Національне агентство кваліфікацій | Враховано | 
 | 
| Пункт 1 «Трудові функції, компетентності, знання, уміння/навички, комунікація, відповідальність і автономія» розділу V «Опис трудових функцій» А1.В1.Відповідальність за якість надання послуги А1.В2. Відповідальність за своєчасне та належне оформлення документації. і т.д. | Рекомендуємо замінити іменники на дієслова. | Національне агентство кваліфікацій | Враховано | 
 | 
| Розділ «Опис трудових функцій» ІSO ПК POS-систем QR-кодів | Прохання додати до розділу «Абревіатури, скорочення». | Національне агентство кваліфікацій | Враховано | 
 | 
| Розділ «Опис трудових функцій» Г1.А1. Самостійне прийняття рішень. | Прохання розписати. | Національне агентство кваліфікацій | Враховано | 
 | 
| Розділ VI «Розподіл трудових функцій та компетентностей за професійними кваліфікаціями» | Відсутній розподіл. Необхідно додати, оскільки у переліку професійних кваліфікацій наявні декілька професійних кваліфікацій | Національне агентство кваліфікацій | Враховано | 
 | 
| Додаток | Розмір | Завантажити | Продивитись | 
|---|---|---|---|
| ГО_Сомельє_Сайт.docx | 21.32 KB | Завантажити | Продивитись | 









