Вищий навчальний заклад IV рівня акредитації. Засновано в 1993 році.

Академія праці, соціальних відносин і туризму

23.05.2025 - 08:59

ДОВІДКА

про результати публічного громадського обговорення  

проєкту професійного стандарту

5123 «Сомельє»

м. Київ                                                                           23.05.2025

Суб’єкт перевірки: Національне агентство  кваліфікацій

Розробником Академією праці соціальних відносин і туризму за участі роботодавців, науковців, фахівців з виноробства, професійних спілок, фахівців з ресторанного бізнесу та інших зацікавлених осіб відповідно до Порядку розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.05.2017 № 373 (далі – Порядок), завершено процес публічного громадського обговорення проєкту професійного стандарту 5123 «Сомельє».

 

 

Позиція проєкту професійного стандарту

Пропозиція

Враховано/

не враховано/знято в процесі обговорення

Обґрунтування  причин  неврахування

Текст з поясненням

Назва суб’єкта подання

Пункт 2 «Назва виду (видів) економічної діяльності, секції, розділу, групи, класу економічної діяльності та їх код згідно з Національним класифікатором України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» (за потреби)» розділу II 

«Загальні відомості про професійний стандарт»

 

Необхідно вказати назви секції, розділу, груп та класів згідно з  Національним класифікатором України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності».

 

Національне агентство

кваліфікацій

 

Враховано

 

Пункт 1 «Здобуття професійної̈ кваліфікації̈» розділу ІІІ «Здобуття професійної кваліфікації та професійний розвиток»

Сомельє: Професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації кваліфікований робітник за професією «сомельє» (без вимог до стажу роботи) або підвищення кваліфікації і стаж роботи за технологічно суміжними професіями

офіціанта або бармена 4 рівня НРК не менше 1 року та дійсна кваліфікаційна атестація з присвоєнням кваліфікації «сомельє».

До рівня НРК в професійному стандарті мають бути віднесені виключно професійні кваліфікації і виключно в пункті 6 «Професійна (професійні) кваліфікація (кваліфікації), її (їх) рівень згідно з Національною рамкою кваліфікацій» розділу ІІ «Загальні відомості професійного стандарту».

Прохання прибрати віднесення до рівня НРК.

Національне агентство

кваліфікацій

Враховано

 

Пункт 2 «Професійний розвиток» розділу ІІІ «Здобуття професійної кваліфікації та професійний розвиток»

1)             з присвоєнням наступної професійної кваліфікації:

Старший сомельє: Професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації кваліфікований робітник за професією «сомельє» (без вимог до стажу роботи) або підвищення кваліфікації і стаж роботи за технологічно суміжними професіями

офіціанта або бармена 4 рівня НРК не менше 3 років та дійсна кваліфікаційна атестація з присвоєнням кваліфікації «сомельє».

Шеф-сомельє: Фахова передвища освіта спеціальностей галузей знань,

які належать до галузі знань «Готельно-ресторанна справа», наявність робітничої професії.

5 рівень НРК, освітньо-професійний ступень фахового молодшого бакалавра. Стаж роботи не менше 5 років.

До рівня НРК в професійному стандарті мають бути віднесені виключно професійні кваліфікації і виключно в пункті 6 «Професійна (професійні) кваліфікація (кваліфікації), її (їх) рівень згідно з Національною рамкою кваліфікацій» розділу ІІ «Загальні відомості професійного стандарту».

Прохання прибрати віднесення до рівня НРК.

Національне агентство

кваліфікацій

Враховано

 

Пункт 2 «Професійний розвиток» розділу ІІІ «Здобуття професійної кваліфікації та професійний розвиток»

1) з присвоєнням наступної професійної кваліфікації:

Старший сомельє: Підвищення кваліфікації згідно з вимогами законодавства не рідше ніж 1 раз на 5 років.

Шеф-сомельє: Підвищення кваліфікації згідно з вимогами законодавства не рідше ніж 1 раз на 5 років.

Очевидно йдеться про підтвердження, а не підвищення. Тому вказана інформація про підтвердження має бути перенесена до підпункту 2) без присвоєння наступної професійної кваліфікації.

Див. Порядок розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/373-2017-%D0%BF#Text

та

Див. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО РОЗРОБЛЕННЯ ПРОФЕСІЙНИХ СТАНДАРТІВ

https://nqa.gov.ua/resource-center/metodicni-rekomendacii-sodo-rozroblenna-profesijnih-standartiv/

Національне агентство

кваліфікацій

Враховано

 

Розділ опис трудових функцій

Відсутній номер розділу

Національне агентство

кваліфікацій

Враховано

 

Пункт 1 «Трудові функції, компетентності, знання, уміння/навички, комунікація, відповідальність і автономія» розділу V «Опис трудових функцій»

А1.В1.Відповідальність за якість надання послуги

А1.В2. Відповідальність за своєчасне та належне оформлення документації.

і т.д.

Рекомендуємо замінити іменники на дієслова.

Національне агентство

кваліфікацій

Враховано

 

Розділ «Опис трудових функцій»

ІSO

ПК

POS-систем

QR-кодів

Прохання додати до розділу «Абревіатури, скорочення».

Національне агентство

кваліфікацій

Враховано

 

Розділ «Опис трудових функцій»

Г1.А1. Самостійне

прийняття рішень.

Прохання розписати.

Національне агентство

кваліфікацій

Враховано

 

Розділ VI «Розподіл трудових функцій та компетентностей за професійними

кваліфікаціями»

Відсутній розподіл. Необхідно додати, оскільки у переліку професійних кваліфікацій наявні декілька професійних кваліфікацій

Національне агентство

кваліфікацій

Враховано

 

 

 

 

ДодатокРозмірЗавантажитиПродивитись
ГО_Сомельє_Сайт.docx21.32 KBЗавантажитиПродивитись